Childright fund
Ondersteund door vele Nobelprijs winnaars

De huidige projecten

 

 Kenia

Childright komt op voor de kindmoeders in Kenia, Mtwapa die door ongewenste zwangerschap (verkrachting of prostitutie) niet meer naar school kunnen gaan. Zij worden daardoor ook buiten hun gemeenschap gezet. Nu is opvang en begeleiding mogelijk gemaakt door de organisatie aldaar RWYEI, en zowel moeder en kind worden geholpen om een eigen leven op te bouwen. Daarvoor hebben we nog meer hulp en steun nodig, want er komt zoveel meer bij kijken om alles te kunnen bekostigen. Zo is er erg veel behoefte aan matrasjes voor de kinderen, deze kosten 30 euro per matras (nodig 10 stuks)en er zijn ook keukenspulletjes nodig om zelf te kunnen koken. Zelf maken ze spulletjes om te verkopen om meer kinderen te kunnen opnemen in de opvang. Willen jullie ook a.u.b. een bijdrage doen aan dit fantastische project dat zou geweldig zijn!

Kosteloos en veilig doneren kan hier op de site waarvoor heel erg bedankt!

 

Swaziland, Bulembu

Bulembu is een klein dorpje in de bergen van Swaziland en was tot 2002 een "mijndorp". Er woonden dan ook veel mijnwerkers. Nadat de mijn werd gesloten kregen de huizen een nieuwe bestemming. Circa 2000 (wees)kinderen zouden hier een thuis kunnen vinden.

Op dit moment zijn er ongeveer 230 weeskinderen in Bulembu opgevangen. De droom is dat Bulembu een zelfvoorzienende gemeente zal worden. Een dorp waar kinderen een warm (t)huis hebben, naar school kunnen en zich kunnen ontwikkelen.

ChildRight helpt Bulembu met de structurele ondersteuning van deze gezinnen.

Inkisi, Congo

Complexe Scolaire Bambale staat in Cité Nsele, een achterstandswijk in Inkisi. Inkisi is een plattelandsstadje op zo'n 150 km. van de hoofdstad Kinshasa

In 2008 konden de eerste drie lokalen van de nieuwe school in gebruik genomen worden, daarna is een bibliotheek/docentenkamer gerealiseerd en in september 2011 konden nog eens 3 klaslokalen in gebruik worden genomen. Deze school is een van de weinige scholen waar ook kinderen waarvan de ouders slechts weinig schoolgeld kunnen betalen terecht kunnen. De school loopt goed en de lokalen worden optimaal benut, de klassen zitten (meer dan) vol. De kinderen uit de wijk hebben 's morgens les.

De ondersteuning die we voor dit project willen vragen betreft veiligheid (omheining) en uitbreiding van de schoolfaciliteiten (opslagruimte).

Het huidige project betreft dringend gewenste verbetering en uitbreiding van de huidige faciliteiten:

-          minder onkosten ten gevolge van inbraken, toename gevoel van veiligheid , verbetering lesomgeving en daarmee verbetering onderwijsresultaten van de leerlingen,

-          verbetering van het speelterrein door egalisering van de grond, waardoor valpartijen voorkomen worden en kinderen goed kunnen spelen en meer ruimte in de klaslokalen voor de leerlingen zelf.

De leerlingen scoren goed bij de nationale testen en oud-leerlingen van C.S. Bambale doen het goed op de middelbare school en presteren daar boven gemiddeld.Middels bijscholing van het onderwijsteam wordt er hard aan gewerkt om de kwaliteit van het onderwijs te verhogen. Ook het schoolmanagement wordt met trainingen en workshops versterkt.

Er is onlangs een internetopleidingscentrum geopend. Leerkrachten en oudere leerlingen kunnen daar naar verwachting mede gebruik kunnen maken van computer- en internetfaciliteiten ter ondersteuning van de huidige les- en trainingsprogramma's.

Fahari Foundation Centre, Kenia

Afgelopen 14 februari 2015 is het Fahari Foundation Centre, in Bomani (Mtwapa, Kenia),officieel in gebruik genomen.

Dit nieuwbouw rescue centre, waar 51 (wees)kinderen onder begeleiding van 4 volwassenen "wonen" is tot stand gekomen door heel veel financiële donaties (o.a. van ChildRight) en na heel veel acties om de benodigde fondsen bij elkaar te krijgen.

In dit centre hebben de 51 (wees)kinderen een liefdevol en veilig thuis gekregen waar ze beschermd worden tegen misbruik in de breedste zin van het woord. Daarnaast krijgen deze kinderen nu 3 x daags een maaltijd en krijgen ze bijles van een leraar. Natuurlijk is er ook voldoende tijd voor de kinderen om hun hobby's (zang, dans, acrobatiek, lezen, enz.) uit te oefenen.

Het gebouw staat op een perceel dat groot genoeg is voor de kinderen om te spelen en is er een groententuin van 900 m2, zijn er 2 kippenhokken en een geitenverblijf.

In het gebouw zijn 2 slaapkamers voor meisjes, 2 slaapkamers voor jongens, douches, wc's, een eetzaal, een keuken, een voorraadkamer, 2 leslokalen, 2 woonruimtes voor de begeleiding, een kantoor en een opbergruimte.

De donatie van ChildRight is o.a. ook gebruikt om een gedeelte van het interieur te betalen.

De kinderen blijven in het programma tot ze gezond volwassen zijn, een beroep hebben geleerd en uiteindelijk zelfredzaam zijn.

We zijn trots en blij dat we, met z'n allen, voor deze 51 (wees)kinderen een wezenlijk verschil maken!

Malindi, Kenya

120 kinderen verblijven in het childrens home van het weeshuis in Malindi. Zij krijgen door middel van het zg voedselprogramma 3 maaltijden per dag dat gefinancieerd wordt door de donateurs van ChildRight.

Oost-Java, Indonesië

Op Java geeft ChildRight financiele steun aan het weeshuis Kasih Karunia (Gezegende Liefde) in Pare op Oost-Java (nabij de stad Kediri). Een tehuis waar momenteel zo'n vijftig niet gewenste kinderen liefdevol worden verzorgd onder leiding van Bapak Tíus en zijn vrouw.

In februari dit jaar schrok de wereld op van de uitbarsting van de vulkaan Kelud die zich op een afstand van nog geen 30 kilometer van het huis bevindt. De kinderen bleven gelukkig ongedeerd en ook met de verzorgers Sri en Tius gaat het gelukkig allemaal goed. Na de schoonmaak van de aswolk is alles weer in goede banen.

Bali, Indonesië

Kinderen met een schisis (hazenlip), kinderen met gehoorproblemen en kinderen met visuele problemen in Indonesië. Kinderen die leven in armoede zouden zonder hulp nooit deze medische zorg ontvangen.

Firman en Arjun zijn 2 van de reeds vele kindjes die afgelopen week geholpen konden worden! Geweldig toch!

Op Bali worden kinderen met een gehoorstoornis getest – variërend van slechthorend tot doof – en als het kan, krijgen ze een gehoorapparaat. Het verandert hun hele leven, hun hele toekomst. Het is prachtig om te zien hoe ze opbloeien en gewoon naar school kunnen.

Er zijn op Rote, Sumba, Flores en Bali betrekkelijk veel kindjes met een hazenlip. Ze worden verborgen gehouden, hebben eigenlijk geen leven en al helemaal geen toekomst.

Voor € 550,– per kind is het mogelijk een kind op Bali te laten opereren. Wilt u een steentje bijdragen dat kan dit snel en makkelijk via geef.nl op onze homepage. Alvast hartelijk dank!

Java, Indonesie

STOP KINDHUWELIJKEN in Indonesie; Klaten Nabuh Yogjarkarta (Java).

Hulpdiensten, telefoon hotline etc. zoveel mogelijk wordt ingezet om kindhuwelijken te doen stoppen. Door o.a. voorlichting te geven op scholen/sexuele voorlichting, trainingen weerbaarheid, gevaren risico's etc. en kinderen begeleiden als zij aangifte bij politie willen doen.

In Indonesie is 25% van de meisjes getrouwd voor het achttiende levensjaar.5% is getrouwd voor het 15e levensjaar.

Het project is in juni 2016 van start gegaan voor de minimale looptijd van 3 jaar. Dit wordt (ook ter plaatse) gecoördineerd door o.a. Annemarie Rulos van child support Indonesia.

Nepal: Kathmandu

Bachi Aama, Kathmandu Nepal

ChildRight ondersteunt een opvanghuis Bachi Aama met circa 19 kinderen op het gebied van levensonderhoud onderdak en onderwijs.

Ieder kind heeft zo zijn eigen verhaal. Sommigen zijn wees, van sommigen zijn de ouders ziek, sommigen hebben lepra of kunnen om een andere reden niet bij hun ouders of familie wonen.

Er wordt nu aan een aardbevingsbestendig huis gebouwd dat dit jaar in gebruik genomen zal worden.

Guatamala : Sacoj Chiquito

Dr. Theo Bloemschool Sacoj Chiquito, Guatemala

Guatemala, centraal gelegen in Amerika. De bevolking is, ondanks de extreme armoede, zeer positief ingesteld. Ze houden van een feestje en zijn creatief in hun werk, maar ook erg creatief om letterlijk het hoofd boven water te houden.

In de plaats Sacoj Chiquito staat basisschool Dr. Theo Bloemschool. Doordat het een vulkanisch gebied is en de wegen niet recht lopen, moeten sommige kinderen soms 45 minuten naar school lopen.

ChildRight steunt op deze basisschool het totale studieprogramma van 30 leerlingen (groep 3 t/m groep 8). Hierbij moet u denken aan o.a. schoolgeld, schoenen, begeleiding van de kinderen maar ook van de ouders, sportkleding en uniformen.

India: Pondicherry

Het opvanghuis Soorya Udayam Illam oftewel "Huis van de Opgaande Zon" biedt ruimte voor ca. 40 kinderen. Het is tevens een onderwijscentrum voor kinderen uit de regio. Udayam Illam is een ecovriendelijk en deels zelfvoorzienend project. Het opvanghuis is het kloppende hart temidden van de overige sociaal-maatschappelijke activiteiten, te weten de emancipatie van de lokale gemeenschap door middel van zelfhulpgroepen en micorkredieten, onderwijsprogramma's, gezondheidszorg en voorlichting over hygiëne.

ChildRight heeft financieel bijgedragen aan de aanschaf van een schoolbus. De bus zal worden gebruikt voor het vervoer van kinderen van het opvanghuis Soorya Udayam (doktersbezoek, excursies, vervolgonderwijs, etc.) en dagelijks vervoer van 'drop-out' kinderen uit de omliggende dorpen naar de Empowermentschool voor speciaal onderwijs. Deze ophaaldienst is essentieel om deze groep kinderen weer naar school te krijgen terwijl ze in hun eigen omgeving kunnen blijven wonen.

ChildRight heeft financieel bijgedragen aan de bouw, en steunt tot en met heden ook het onderwijsproject voor speciaal onderwijs aan drop-out kinderen in Pondicherry in India

NL: div plaatsen

*Voor het project “Stop kind huwelijken” is er een specifiek voorlichtingsprogramma samengesteld. *Twee NL projecten waar kinderen in NL een of beide ouders missen door overlijden van ziekte of ongeval, zij een dagje uit gaan en het verdriet even kunnen vergeten. *Kinderen in NL een steuntje in de rug te geven door tastbare wensen te adopteren om deze mogelijk tot werkelijkheid te brengen. *Roemeense kinderen uit een kindertehuis die voor 3 weken in NL verblijven bij een gastgezin.

Harold van Zundert, Nederland

Childright steunt stichting Harold van Zundert voor families waar kinderen hun ouder(s) moeten missen door een noodlottig ongeval of door ziekte. Voor deze kinderen organiseert de stichting jaarlijkse diverse uitjes. Onlangs zijn zij bijv. naar Eurodisney in Parijs geweest of naar de musical Rood kapje; een dagje uit in de sneeuw in een skidome etc etc De stichting is om het gemis even te vergeten, en iedereen is welkom.

Brazilië: Rio de Janeiro

Childright steunt het sportproject voor straat/favelakinderen in Rio de Janeiro Brazilie. Het project o.a. de aanleg van een sportaccomodatie en het daarbij behorend educatief, sociaal, maatschappelijk en juridisch programma voor straat en favelakinderen, is geraliseerd rondom de olympische spelen in Rio de janeiro 2016. In plaats van opgepakt te worden door de politie konden en kunnen kinderen in Casa Don Helder Camara, waar het sportveld ligt, onderdak krijgen en sporten. De maandelijkse steun van ChildRight stelt hen in staat om dagelijks een kleine honderd kinderen op te vangen. De leiding van AMAR in Rio dankt namens deze kinderen ChildRight voor hun bijdrage aan dit mooie project.

Colombia het Corjuconi-huis

Het 'Corjuconi-huis' wil straat- en zwerfkinderen een helpende hand toesteken om uit de vicieuze cirkel van armoede en criminaliteit te stappen en hen de kans geven om een eigen, goede toekomst op te bouwen. Daarvoor voeren onze tehuizen een heel gericht programma van zorg en activiteiten uit.

Uitbreiding Keuken

De kinderen die naar het 'Corjuconi-opvanghuis voor straat- en zwerfkinderen' toekomen voor hulp, komen uit gezinnen die niet in hun eerste levensbehoeften kunnen voorzien. Momenteel helpt Corjuconi zo'n 60 kinderen uit de armste gezinnen van de wijk Las Delicias in Palmira met voedselvoorzieningen. Bij Corjuconi ontvangen deze 60 kinderen ontbijt, lunch en een middagsnack. Corjuconi wil op deze manier ondervoeding tegengaan, aangezien op dit moment in zo'n 70% van alle gevallen niet kan worden voorzien in de basisbehoeften. De huidige keuken is thans zodanig uitgebreid met de nodige voorzieningen om de maaltijden van deze kinderen te verzorgen. Daarnaast biedt de uitbreiding van de keuken voldoende beweegruimte, zodat er allerlei lesjes, zoals hygiëne en de goede verzorging van je lichaam en gezonde voeding bereiden, kunnen worden gegeven aan de kinderen.

Houtbewerkingsatelier

De houtbewerkingsklas in het Corjuconi-huis bestaat uit ca. 40 kinderen per jaar. De kinderen zijn minimaal 10 jaar en maximaal 18 jaar oud. Zij hebben het erg naar hun zin in de houtbewerkingsplaats. Niet alleen de kinderen volgen de lessen, maar ook de jongeren die reeds vertrokken zijn uit het Corjuconi-huis, die zich graag deze kunst meester maken. Via het gebruik leren maken van de aanwezige machines en gereedschap bekwamen deze kinderen zich in het vak houtbewerking, zodat de kinderen leren producten te vervaardigen en zodoende opgeleid worden tot timmerman/houtbewerker. De vernieuwde werkplaats biedt de mogelijkheden om jaarlijks 20 extra leerlingen op te leiden.

Sportveld

Een van de activiteiten die helpt deze cirkel te doorbreken, is sport. Het 'Corjuconi-huis' heeft ervaren dat de kinderen zich al sportend goed ontwikkelen, zowel lichamelijk en geestelijk, alsook in de omgang met anderen. Omdat sport beoefenen in zoveel opzichten bevorderend werkt, wil Corjuconi een sportaccommodatie tot stand brengen.

Om aangrenzend stuk grond te kopen en het gebruiksklaar maken van dit stuk grond is een donatie gemaakt vanuit ChildRight.

'Samen met de Kinderen'

Corjuconi is een organisatie in Colombia die zich inzet voor kinderen die aan hun lot zijn overgelaten en die niet voor zichzelf kunnen zorgen. De kinderen (7-15 jaar) zijn afkomstig uit de Colombiaanse stad Palmira en het gebied rondom deze stad. In dit gebied zijn veel arme huishoudens waarvan 70% niet in de dagelijkse behoeften kan voorzien. De kinderen zien zich genoodzaakt tot stelen of bedelen op straat.

Corjuconi zorgt voor liefdevolle opvang en (beroeps)onderwijs, maar voorziet ook in goede begeleiding zodat de kinderen verantwoordelijkheid leren dragen en een meer gezonde basis krijgen.

Corjuconi zorgt dat de kinderen te eten hebben en steunt ze op pedagogisch, psychologisch, medisch en recreatief gebied. In de zeven jaar dat Corjuconi Colombia actief is, is het duidelijk geworden dat veel meer kinderen hulp nodig hebben. Om meer kinderen op te kunnen vangen, bouwt Corjuconi aan meer fysieke ruimte. Het bouwproject wordt gefaseerd opgeleverd; als de fundering eenmaal staat, kunnen de nieuwe vertrekken en kamers in fases worden opgebouwd. Voordeel hiervan is dat ook de kosten over verschillende periodes verspreid kunnen worden.

ChildRight steunt Corjuconi met financiële middelen.

Thailand: Chonburi

Phim's ChildRight childrens day care centre is gevestigd in Chonburi Thailand.

ca 80 kinderen worden dagelijks opgevangen als hun, voornamelijk migranten ouders, uit Cambodja en Myanmar al heel vroeg iedere dag opgehaald worden met vrachtauto's om naar hun werk (hoofdzakelijk bouw) te worden gebracht. Voorheen bleven de kinderen, hoe klein ook, alleen achter in het kamp met alle (soms verschrikkelijke) gevolgen van dien. Nu worden zij opgevangen en krijgen zij zorg en aandacht die een kind nodig heeft. Afhankelijk van leeftijd zijn er diverse mogelijkheden voor de kinderen waar zij mee bezig kunnen zijn.

Kuhn Phim heeft er de dagelijkse leiding, zij doet dit al vele jaren met veel liefde. Peter Schonherr is de contactpersoon van ChildRight ter plaatse en houdt ons op de hoogte.

ChildRight ontving dit jaar de Award voor waardering namens het bestuur van het day care centre.

Haïti: kinderdorp

Roemenie Saniob